Fedezz fel új dolgokat!

Hova tegyek kamerát?

A leggyakoribb kérdés. Egyszerűnek tűnhet, de csak addig, amíg le nem ül, és át nem gondolja. Érdemes különválasztani, hogy lakásról (irodáról), családi házról vagy telephelyről van szó.

Lakás/iroda:

Alapvetően a bejárati ajtó elé (felé) érdemes tenni, de ha a társasház hozzájárul, akkor akár a lépcsőházba is elhelyezhető egy kamera. Ajánlott a lakáson belül az előszobába is elhelyezni, illetve ha van erkély, akkor az erkélyajtó fölé. A P1safe által preferált kamerák általában 172 fokos szögben képesek a kép továbbítására, így elég nagy látóteret képesek lefedni.

Családi ház/telephely:

Itt már nagyon érdekes a kérdés. Értelemszerűen figyelembe kell venni a ház és az utcafront viszonyát. Meg kell nézni, hogy a bejárati kapura milyen a rálátás a ház felől. A kamrákat többnyire a ház falán szokták elhelyezni, de ha a szükség úgy kívánja, akkor akár külön „kamera oszlop” elhelyezése is indokolt lehet. Érdemes tudni, hogy kamerákat mindig olyan helyre kell tenni, ahol nem olyan könnyen elérhetők. Az pedig, hogy hány kamera kell egy ház biztonságos „lefedéséhez”? Ez sok tényezőtől is függ. A gyakorlati tapasztalat alapján minimum négy, de inkább hat. Ha a telken más épület is van (garázs, szerelőműhely, sufni), akkor érdemes azokat is „látótérbe helyezni”.

Olcsó kamera drága mulatság

Sokféle kamera kapható a piacon. Nem nagyon javasolt azonban gyorsan rendelni egyet, hiszen nem biztos, hogy így járunk jobban. Nagyon fontos ugyanis, hogy a kamerák milyen képminőséget tudnak produkálni, illetve, hogy éjszaka mire képesek. Előfordulhat, hogy egy nagyon kedvező áron megszerezhető kamera csak egy színes „pacnit” mutat majd a képernyőn. Azaz, sokra nem megyünk vele, ha megtörténik a baj. Az is előfordulhat, hogy az időjárás viszontagságait nem bírja az eszköz, és az első évszakváltozást követően már „feladja a küzdelmet”. A P1safe csak magas minőségű termékek beszerelésére vállal garanciát. A magas minőség pedig nem egyenlő a drágasággal. Ár-érték arányt kell figyelembe venni. A cég munkatársai nem fognak Önnek olyat ajánlani, amit maguk sem használnának/használnak odahaza.

Rögzít, de hova?

Ha már lesz kamerarendszere, akkor az alap, hogy rögzítse is az eseményeket. Az magától értetődő, hogy otthon egy adott egységre rögzít minden kamera mindegyik képét. De vajon ez elég is? Mi van, ha nem vagyunk otthon és a galád betörő nem riad vissza, hogy mégis a mi házunkat nézze szupermarketnek. Be is megy és látja, hogy bizony itt kamerák vannak. Nos, ha nem teljesen együgyű, akkor neki áll megkeresni a rendszer szívét, hogy eltüntesse a számára súlyos évekkel járó terhelő bizonyítékokat. Mivel ideje engedi, így biztosak lehetünk benne, hogy sikerrel fog járni. Mi, pedig szidhatjuk a világot és csaphatunk a levegőbe, hogy „semmit nem ért a beruházás”. De lehetünk rafináltak is. A P1safe szakemberei olyan rendszert is tudnak telepíteni, ami nem csak (vagy akár egyáltalán nem) a „telephelyen” rögzíti a felvételeket. A kamerarendszer felvételei akár egy „felhőbe” is kerülhetnek, vagy földrajzilag más helyen egy szerverre. Így aztán a betörő a kutatás után szomorúan konstatálhatja, hogy ez a „buli” számára végzetes lett. (Ilyen esetben akár mindent hagy és távozik, hogy a büntetési tételt jogi értelemben csökkentse. Mivel ez már nem betörés, hanem jogtalan behatolás, magánbirtok sérelme. De jogász legyen a talpán, aki ezt kibogozza).

Mikor és mit rögzítsenek a kamerák?

Érdemes ezt is előre eldönteni. A jelenlegi rendszereknél van lehetőség arra is, hogy ne működjenek egyfolytában a kamerák. Így nem kell gigantikus „tárhelyeket” igénybe venni, hogy 0-24 órában egyfolytában rögzítsék a kamerák képét. Van arra lehetőség, hogy mozgásra kapcsoljanak be a kamerák. Így csak azokat az eseményeket rögzíti a rendszer, amikor valóban „akció” van. De természetesen nem kell egyik vagy a másik mellett letennie a voksát, hiszen akár keverheti is a két rendszert. Például dönthet úgy, hogy az utcafrontot folyamatosan vegye, de a belső területeken elég, ha csak mozgásra kapcsol be. A P1safe munkatársai ebben is segítenek Önnek.

Kamera és riasztó:

Két különböző dolog, de érdemes összehangolni őket. A kamerarendszerek és a riasztórendszerek külön dolgoznak. A P1safe munkatársai tudnak ebben is segíteni. A riasztórendszerek alapjában véve mozgásérzékelők sorát felhasználva dolgoznak. Itt nagyon fontos, hogy a riasztórendszer telepítése független a kamera rendszertől. Két külön dologról van ugyan szó, de mindkét rendszer a biztonságtechnika szerves része. A riasztórendszereknél is érdemes eldönteni, hogy lokális riasztás legyen, vagy úgynevezett néma riasztás (vagy mindkettő). A lokális riasztásnál a helyszínen fény és hangjelzéssel hívja fel a figyelmet, hogy „hívatlan vendég” érkezett. A csendes riasztásnál egy távfelügyeleti rendszeren keresztül egy biztonsági cégnél jelzi a hívatlan látogatót.

Tévhitek:

 • Megfizethetetlen:

  Sokan úgy vélik, hogy a biztonsági kamerák csak a kiváltságosok „ajándéka”. Ki ne hallotta volna már, hogy „Biztos gazdagok, ha kamerák vannak a házán”. Ami igaz, az igaz. Sokáig valóban így volt. De mint minden, a vagyonvédelem világa is nagyot változott. Napjainkban bárkinek lehet saját kamerarendszere. Igen, kedves olvasó. Akár Önnek is. Mi? Hogy megfizethetetlen? Nos, nézzen körbe otthonában. Számolja meg, hogy mennyi értéke is van. Vegye figyelembe az anyagiak mellett az érzelmi értékeket is. Nos? Most, pedig vegye a bátorságot és írjon a P1safe-nek, és kérjen szakértőiktől tanácsot. Rá fog jönni, hogy „ez tényleg nem megfizethetetlen”.

 • Megvéd a betörőktől:

  El kell keserítenünk azokat, akik úgy gondolják, hogy a biztonsági kamerarendszer teljes védelmet fog nyújtani a betörők ellen. Aki ilyet állít, az erősen csúsztatja az igazságot. Az viszont igaz, hogy a kamerarendszerek felszerelésével nagyon nagymértékben „lekerülhet” a betörők „listájáról”. Ez az egyik célja a biztonsági kameráknak. A megelőzés mindig kevesebbe kerül, mint a kárelhárítás. Ahogy a mondás is tartja: „Utólag könnyű okosnak lenni”. De miért kellene utólag? Gondoljon picit előre. Érdemes megelőzni a megelőzhetőt (már amennyire lehet).

 • Bonyolult, nehezen kezelhető:

  Mit tart bonyolultnak? Maga a rendszer összetett, de Önnek nem kell a teljes technológia ismeretével rendelkeznie. Ebben segítenek a P1safe munkatársai. Ön elmondja, hogy mit szeretne, és a cég munkatársai mindent részletesen elmagyaráznak. Miután a rendszer telepítésre kerül, Ön észre fogja venni, hogy használata gyerekjáték.

 • Biztosítókat nem befolyásolja:

  A biztosítók ugyan nem teszik kötelezővé, de ha kiépítésre kerül a rendszer, akkor érdemes felülvizsgálni a biztosítási szerződését. Ugyanis a kockázati tényezők alaposan meg fognak változni. Ráadásul vannak biztosítók, akik nagyon komolyan veszik a „vagyontárgyak védelmében tett óvintézkedéseket”. Ami akár jelentős biztosítási díj csökkenéséhez is vezethet.

Amire talán nem gondolt:

 • Nem vagyok otthon, mégis mindent látok:

  Igen. Furcsa lehet elsőre, de valóban. Ön akár egy Tableten vagy laptopon,sőt, akár okostelefonján keresztül a világ bármely pontjáról is ellenőrizheti otthonát. A P1safe olyan kamera rendszerek telepítésével is foglalkozik, melyeket az ügyfél egy online platformon keresztül is használhat. Még mielőtt felmerülne Önben, hogy ez mennyire biztonságos, igen, ezek a rendszerek biztonságosak. A P1safe csak olyan kameragyártók rendszereivel dolgozik, melyek a legmagasabb biztonsági előírásoknak is megfelelnek. Persze azért olyan nincs, hogy tökéletes biztonság, de a cég eddigi tapasztalata során még nem találkozott még „feltörési” kísérletekkel sem.

 • A kamerarendszer akár életet is menthet:

  Azt kérdezi, hogy hogyan? Járt már úgy, hogy felhívta közeli hozzátartozóját és ő nem vette fel a telefont? Ön, pedig biztosan tudja, hogy otthon van. Mi jut Önnek elsőre az eszébe? „Jaj! Csak nincs valami baja?” Ilyenkor jól jöhet egy távolról is felügyelhető kamerarendszer. Ön csak leül a számítógépe elé vagy az okostelefonja segítségével már másodperceken belül láthatja, hogy minden rendben van. Amennyiben baj van, Ön rögtön tud intézkedni. Ezzel pedig időt és akár szó szerint életet menthet.

 • Ha, megtörténik a baj:

  Tökételes védelem nincs. Előfordulhat, hogy mégis áldozatul esik az otthona és betörnek. Egyben biztos lehet. Nem lesznek észrevétlenek a gazemberek. A felvételek a rendőrség munkájának segítése mellett, a bíróságon bizonyíték erejűek. Ráadásul a biztosítóval sem kell vitatkozni.

Ügyfeleink